Teki mieli kokeilla Runebergin torttujen ohjetta. Googlettamalla selasin esille vähähiilihydraattisen vaihtoehdon josta väänsin vielä oman muunnoksen ohjeeseen. Eli ei mitenkään oikeaoppiset tortut, vaan jotain sinnepäin.

Nimittäin kaupassa bongasin sokerihyllyllä Stevia purkin, joten sen nappasin kokeilumielessä mukaani.

Tämä EU:ssa kiistelty (kielletty) sokerin vaihtoehto löytyy nyt kaupan hyllyissä. Ennen kauppoihin tuloa tätä pysty hankkimaan nettimyynnistä. Hankalaa oli löytää tietoa miten tätä käyttää leipomiseen,  määrät,  kuinka paljon tarvitsee laittaa kun se on kerran 300 (400) kertaa makeampaa kuin sokeri. Canderellin omilla nettisivuilla kakkuohjeeseen laitettiin ihan sama määrä kuin normisokeriakin tavalliseen kuivakakkuun. Hups, mun mielestä se kuullosti paljolta. Sitten löytyi tietoa jossa sanottiin että steviaa laitettiin jonkun muun sokerin käytön oheen ja todella pieniä määriä. Tästä vähän viisastuneena lähdin kokeilemaan versiota: vähän Steviaa toisen sokerin oheen. Nimittäin väittivät myös että on pieni lakritsamainen sivumaku tuotteessa. Mahdollisesti, sillä maistelin "raakana" muutamaa hippusta ja ne olivat tosi makeita ja ehkä sieltä sitten tuli hiukan jälkimakua.... kaiken jälkeen.

Eli ohjetta muokkasin jonkun verran ja tähän päädyin tällä kertaa:

200 g oivariinia tai voita      ja  0.5 dl muscovado sokeria sekä  1 tl stevia sokerimakeutusainetta, vatkataan  vaahtomaiseksi  - - - - -  lisätään  2  munaa, yksitellen ja sekoittaen hyvin 

kuivat aineet sekoitetaan yhteen:   4 dl mantelijauhetta,  1 dl mantelirouhetta,  1 dl täysjyväruisjauhoa,  1,5 tl leivinjauhetta,  1 tl soodaa,  0,5 tl inkivääriä,  0,5 tl neilikkaa,  1-2 tl kardemummaa (nämä kaikki mausteet jauhettuina versiona)   - - - - -  kuivat aineet lisätään mukaan voi-sokeri-muna seokseen ja sitten appelsiinin kuoriraaste

yhden appelsiinin kuori raastettuna

2 dl kermaa    - - - - - lisäsin sen viimeikseksi mukaan taikinaan, sekoittaen huolellisesti

Tästä lusikoin 12:sta  muffinssivuokaan taikinaa. Käytin amerikan muffareiden kokoisia vuokia, mutta ei niitä iso-iso kokoisia.

Uunissa saivat olla "aika" kauan, lähemmäs 20 min. joka oli 175-180° lämmin.

Paistopinnasta tuli kauniin ruskeat,  koko pinnalta ja näköjään jäivät "itsestään" litteiksi eivätkä pulleiksi pinnoiksi, niinkuin muffareissa toisinaan voi käydä.

Näihin oli helppo lusikoida hilloa päälle. Hilloksi laitoin tätä maukasta ja ihanan makuista hilloa joka on sokeritonta:

Tällä kertaa vadelma vaihtoehto hillosta oli loppu kaupassa, joten otin sitten marjasekoitusversion. Hyvää oli ja on, sopi hyvin tähän tarkoitukseen.

Tämä runeberg-inspiroima versio oli ihan maistuva, tosin se parani kun laittoi ruokalusikallisen mantelilikööriä päälle, silloin tuli se sopiva kosteus kakkuseen. Loput kakkuset ovat nyt liköörissään maustuneet hyvin yön yli ja tulee olemaan mielenkiintoista maistaa niitä tänään päiväkahveella.

Stevia sopi ihan ok tähän, sanoisin että tuo minimäärä ei antanut edes sivumakua leipomukseen. Mutta kokeiltava on toisenlaisella kuivakakkuohjeella myöhemmin, sekä silloin myös määrää lisäämällä.

Hyvää Runebergin päivää kaikille!