aivan, lähempi tutkiskelu nettimaailmassa tuotti sellaista tulosta että tämä kasvi kuuluukin virna sukuun. Siis hernekasvisukuun. Hiukan herneellekin se maistui kun yhtä papua maistoin ihan raakana.

Tarhahärkäpapu nimellä sitä myöskin kutsutaan meillä. 'Vicia faba' on latinankiel. nimike ja 'fava'-, 'broad been' ainakin engl. kiel. 'Bondböna' ruotsiksi.

 

Ulkomuoto on kuin isolla pavulla ja on ollut vanha hyvä ruokakasvi, jota meillä enimmäkseen viljellään rehukasvina, erittäin harmillista. Pitäisiköhän kokeilla kasvattaa tätä ensi kesänä omalla pienellä kasvimaalla? Vai syövätkö ötökät versot ennenkuin ehtivät antamaan satoa, niinkuin ovat syöneet mun krassit tänä kesänä!

Intoa kokeilla papua sain yhdestä ruokaohjelmasta. Ja ihan yksinkertaisen jutun tein näillä tänä ekana kokeilukertana. Laitoin kuoritut pavut suolaveteen ja keitin niitä 4-5 min. Ja sitten söin valkosipulivoin kanssa. Maistui ihan hyvälle, mutta annos oli suhteellisen iso ja hiukan rupesi loppuvaiheessa maku tympimään. Eli malttia määrän kanssa niin ei kyllästy. Nämä isokokeiset pavut sopivat hyvin pataruokiin ja keittoihin. Seuraavaksi kokeilen jotain sellaista.

Tieto kun välillä tietää "tuskaa" niin, sellasen tiedonmurusen kanssa hikoilin tässä yhteydessä kuin.... nettipalstoilla joku sanoi tätä papulajiketta myrkylliseksi ja siksi on hyvä se ryöpätä/keittää ennen käyttöä, viitaten korvasienitapaukseen. Liottaa kuivat pavut ennen käyttöä jne. Toinen sanoi että virnakasveihin kun kuuluu niin ei ole myrkyllinen mitenkään. Myöskin varoiteltiin siitä, että jos on tiettyjä sairauksia niin papujen syöminen on liiallisina annoksina vaarallisia.... joten onko näiden härkäpapujen liiallinen syöminen vaarallista? oli sitten sairas tai ei. Ja onko härkäpapu loppujen lopuksi myrkyllinen vai ei?? Siis söin yhden pavun raakana ja muut söin keitettynä, enkä saanut mitään oireita mistään. Maalaisjärkeilyllä sanoisin: maltti on valttia raakojen papujen syömisessä ja lyhyt keittöaika on ihan riittävä, jotta edes joitain hyviä ravitsevia aineita pavussa on jäljellä.

Papuja kokeilen myöhemmin lisää, jos niitä enää torilta löydän.